Marianne Bjørnmyr

Utstilling

Visningsrommet i Stormen, Bodø 24. juni - 28 august
Kulturbadet galleri Sandnessjøen 22. april - 28. mai

Kunstnerne Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner presenterer utstillingen ’Beneath the Salt’, med åpning i Visningsrommet i Stormen, lørdag 24. juni 2017 kl. 13.00.

I juni 2016 var Bjørnmyr & Mariner deltakende kunstnere ved Træna’s Artist in Residence. Oppmerksomme på hva som kjennetegner dette spesielle stedet, tok de inspirasjon fra det de så på som kjernen i Træna identitet: materialet salt. Fra dette utgangspunktet valgte de å gå tilbake til roten av deres medium: fotografiet. Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner bor og arbeider i Bodø, og ’Beneath The Salt’ er deres første større samarbeidsprosjekt. Igjennom kunstneroppholdet samlet de inn fotografier fra kunstnere fra hele verden og Nord-Norske arkiver som ble satt sammen til boken ’Beneath the Salt’. Utstillingen viser et utvalg av kunstnere som har deltatt i prosjektet.

Utstillingen ’Beneath the Salt’ er sammensatt av arbeid fra åtte norske og internasjonale kunstnere, samt arkivbilder fra Arkiv i Nordland og Helgelandsmuseet. Gjennom en hensiktsmessig blanding av fotografier i utstillingen, fra forskjellige tidsepoker, geografiske steder og kunstnere, jobber initiativtakere Bjørnmyr og Mariner her med å skifte betrakterens fokus tilbake til fotografiene selv og deres estetiske verdi. Man blir mer oppmerksom på om et bilde er skarpt eller mykt fokusert og svart-hvitt eller farger - og gir oss for øvrig ikke gir noen anelse om det er en moderne eller arkiv-fotografi. Variasjonen av teksturer i bildene blir den viktigste fokuset: jevne vannflater, nakent metall, tørket fiskeskinn, korroderte overflater av alle slag. Men fremfor alt; grovt, støvete, glatt, vått eller tørt, og i alle sine mange former: saltkrystaller.

”Foruten den fascinerende resonansen av materialet salt i kunst og i fotografiets historie spesielt, som Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner med dyktighet har bragt til live, må det understrekes at den sosiale dimensjonen av dette prosjektet er av største betydning. Samtidig styrer det ferdige arbeidet unna en ren konseptualisme ved å legge en bevist vekt på det ferdige prosjektet, som danner en ode til de tidligere analoge praksiser”. 

Utdrag fra katalogens introduksjon skrevet av Erica Payet, britisk kunstskribent.

Utstillingen er støttet av Statens Utstillingsstipend, og Nordland Fylkeskommune.

 

KUNSTNERE:

LIDIA BIANCHI (IT)

MARIANNE BJØRNMYR (NO)

DANI WAAGEN BRAATVEIT (NO)

RACHELLE BUSSIÉRES (CA)

MELANIE KING (GB)

DAN MARINER (GB / NO)

MATS SALBERG (NO)

IAIN SARJEANT (GB)

 
Design: Marianne Bjørnmyr - CMS: Publishpack - Utvikling: Moonrocket